Week 292: 23-29 April 2018

Doordat de keuken volledig zelf getekend werd, hebben wij een aantal mooie details in kunnen werken, al zeg ik het zelf.

Alles is eerst en vooral al mooi uitgelijnd en kastruimtes gemaximaliseerd. Ook veel lades, want dat vinden wij het handigste.

Om rond de bestaande muren te werken, maar wel steeds fronten van 600 of 1200 te hebben, zijn er enkele ladekasten met een hoek uit. Eens de lades open zijn, zie je dat deze smaller zijn, maar met gesloten lades ziet alles er mooi uniform uit. Geen passtuk ertussen!

Dit detail werd op 3 ladeblokken herhaald. 2 bij de aansluiting op het bestaande huis, en 1 aan het eind van het schiereiland, waar een convector wordt aangehangen, en er dus plaats voorzien is voor de waterleidingen en stopcontact voor DBE.

De vaatwas zit boven een lage lade, om deze op handigere hoogte te brengen, maar niet te hoog, want ik wou de oven er nog boven.

Om de spleet tussen het vaatwasfront en ladefront eronder gelijk te houden, is het ladefront een hoekje kwijt.

De oven heeft een inschuivende deur, wat heel handig is in deze opstelling.

De deuren lopen door boven het einde van de kasten. Zo kunnen we zonder bovenplint werken, ook al zat er daar een buisombouw. Deurtje dicht: Niets te zien... Deurtje open, mooi afgewerkte buisomkasting.

Omdat de keuken ons anders iets te massief leek (en er toch al voldoende kasten waren), is er links nog een zit-nis (of noemt het maar hoe je wil) gemaakt.

Er zat een nis achter de keuken, wat wij ideaal vonden om de ventilatieunit en wat andere zaken in te monteren. Daar komt nog een plaat met drie deuren, om dit mooi van de keuken af te sluiten. Het meeste (ventilatiefilters, zekering aan en uit, ...) kunnen we door die deuren doen. Als er echt aan de elektriciteitskast gewerkt moet worden, moeten we in dat ruimteke geraken. Daarvoor heeft de ladeblok daar geen achterwand. Lades er uit, wij erdoor.

Om plaats te maken voor de afvoer van de afwasmachine, is de ladeblok daar korter gemaakt, en is er maar een gedeeltelijke achterwand. Lades er uit en we kunnen aan de sifon voor de afwasmachine.

Ook de achterzijde van de ladeblok onder de spoelbak is open, om aan die aansluitingen te kunnen.

De kasten met elektrische toestellen, hebben elk een dubbele achterwand op de plaats waar geen toestel staat. Zo kan er de warme lucht mooi van boven naar onder circuleren en wordt de levensduur van onze toestellen hopelijk wat verlengd.

Om de luchttoevoer onderaan mogelijk te maken, is de plint 1 cm minder hoog dan de sokkel. Enkel als je op de grond gaat liggen, zie je een zwarte lijn waar er dus geen plint meer is. Maar dat is een mooie donkere schaduwvoeg dus dat stoort helemaal niet. Zo moesten er geen roostertjes voorzien worden.

De luchttoevoer bovenaan wordt deels weggezogen door een luchtafvoer van de ventilatieunit, en de rest kan weg door de spleet boven de deuren.

De bovenkasten (boven zitnis en met dampkap (laatste komt nog) ) zijn niet echt functioneel kastgewijs, maar zijn uitgelijnd gekozen op de onderzijde van doorgang tussen huis en aanbouw.

Ons handvat is iets tussen rustiek, industrieel en strak.

Wij wilden specifiek geen push to open deuren, om drie redenen, eerst en vooral sneller vlekken op de deuren, daarnaast zou het ook wel héél strak worden zonder handvatten, en ten derde vinden wij dat push to open twee handelingen heeft in plaats van één. Duwen, en dan nog verder opentrekken, in plaats van gewoon direct de deur open te trekken.

De keuken loopt twee keer door om de hoek, maar slechts een kleine 400 mm diep en geen 600 mm.
Wij willen niet echt veel losse kasten, dus door de keuken hier nog wat te laten doorlopen, kunnen we hier nog vanalles kwijt.

De twee buitenhoekkastjes hebben aan beide kanten een deur, zo ziet het er van beide richtingen ook mooi uit. En vanboven ook.

Van deze hoekkastjes is een hoek af (lol) aan de achterzijde, zodat deze ook mooi zonder passtukken geplaatst konden worden.

De enige twee passtukjes die we zo moesten gebruiken, zitten aan het eind van de twee stukken om de hoek. Deze zijn mooi in het deurvlak geplaatst. Zo ziet dat er mooi uit (in onze ogen hé).

De microgolfoven zit achter een liftfront.
Voor de spoelbak was het de bedoeling dat er een kantelfront kwam met plaats voor de afwasborstel enzo, zodat we dit niet op het blad moeten laten liggen. Maar, hetgeen ik had gevonden moet je per 100 stuks kopen, dus, gaan we het bovenste ladefront aan het middenste ladefront bevestigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten